Loading...
Menu

Blog

Voedingsadvies voor (toekomstige) ouders

Voedingsadvies voor (toekomstige) ouders

Nog nooit was gezondheid zo in de publieke picture als in deze afgelopen periode tijdens de ‘Corona pandemie’. Het besef van een robuuste en veerkrachtige bewaking van ieders gezondheid was nog niet eerder zo aanwezig. Het is dan ook hét moment om bezig te zijn met een hernieuwde focus op preventie.

Een gezonde leefstijl is altijd belangrijk. Vooral als jullie in verwachting zijn of jullie zwanger wilt raken is aan te raden om jullie leefstijl onder de loep te nemen. Een gezonde zwangerschap begint bij gezonde voeding.

Gezonde voeding wil zeggen:

  • veel groente en een beetje fruit
  • wekelijks peulvruchten
  • elke dag een handvol ongezouten noten
  • een keer per week vis, liefst vette vis, bijvoorbeeld haring, heilbot of zalm
  • weinig producten gemaakt van wit meel (witbrood, koekjes, biscuits,…); geef de voorkeur aan volkorenproducten (volkorenbrood, volkorenpasta)
  • weinig rood of bewerkt vlees, zoals worst of vleeswaar. Rood vlees is al het vlees dat komt van koeien, schapen, geiten en varkens.
  • minimaal 1,5 liter vocht per dag: water, thee zonder suiker, koffie zonder cafeïne
  • geen zoete dranken waarin suiker zit, zoals fabriekssap en fris.

Aandachtspunten bij gezonde voeding in de zwangerschap

Alcohol

Gebruik geen alcohol. Alcohol kan al in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor je kind.

Koffie en andere dranken met cafeïne

Beperk het gebruik van koffie en andere dranken met cafeïne, zoals cola en energiedrankjes. Te veel cafeïne geeft kans op een laag geboortegewicht. Probeer eventueel cafeïnevrije koffie.

Rauwe melk

Gebruik geen rauwe melk van de boerderij of kook deze melk voor gebruik. Gewone (gepasteuriseerde) melk mag wel.

Zachte kaas

Gebruik geen zachte kaas die van rauwe melk is gemaakt. Dit kan voorkomen bij kaassoorten als brie, camembert en vacherin. Er staat dan ‘au lait cru’ op de verpakking. Deze kazen kunnen de Listeria-bacterie bevatten, die schadelijk kan zijn voor je kind.

Rauwe eieren

Eet geen rauwe eieren en producten met rauwe eieren, zoals zelfgemaakte mayonaise of zelfgemaakte tiramisu.

Rauw vlees

Zorg dat vlees of kip altijd goed doorbakken of gekookt is. Eet geen (half)rauw vlees zoals tartaar, carpaccio of halfdoorbakken biefstuk. Hierin kan een parasiet (toxoplasmose) zitten die schadelijk is voor het kind.

Rauwe vleeswaren

Eet geen rauwe of gedroogde vleeswaren, zoals rosbief, fricandeau, chorizo, salami, rauwe ham, parmaham, cervelaat, filet américain en ossenworst. Deze producten kun je wel eten als ze goed verhit zijn, zoals salami op een pizza.

Rauwe vis

Vooral rauwe gerookte vis (ook vacuumverpakte zalm) kan met bacteriën besmet zijn die schadelijk zijn voor het kind. Eet dus ook geen sushi met rauwe vis.

Lever

Neem liever geen lever. Lever bevat veel  en te veel hiervan is schadelijk voor je kind. Neem hooguit éénmaal per dag een boterham met leverbeleg (15-20 gram), zoals leverworst, paté of hausmacher.

Rauwkost en fruit

Rauwkost en fruit is gezond, maar zorg dat je het voor gebruik altijd goed wast. Koop en eet rauwkostsalades vers. Vooral voorverpakte salades kunnen met bacteriën besmet zijn die schadelijk zijn voor het kind.

Zijn aanvullingen nodig bij gezonde voeding in de zwangerschap?
Foliumzuur
In het begin van de zwangerschap heb je extra foliumzuur nodig. Foliumzuur komt in de meeste voedingsmiddelen voor, vooral in groenten en volkorenproducten. Aangeraden wordt om de eerste tien weken van de zwangerschap 0,4 mg foliumzuur per dag extra, in tabletvorm, te gebruiken.

Vitaminen?
Als je gezond en gevarieerd eet, zijn aanvullende vitaminen niet nodig. Zwangerschap is op zich geen reden om extra vitaminen te nemen. Maar een speciale supplement specifiek samengesteld voor zwangere kan wel een waardevolle aanvulling zijn.

Als je geen vlees of vis eet, is het belangrijk om erop te letten dat je voeding voldoende B-vitaminen en ijzer bevat. B-vitaminen zitten vooral in volkorenproducten, aardappelen, peulvruchten, eieren en zuivelproducten. IJzer zit in vlees, maar ook in volkorenproducten, peulvruchten en groenten.

Voedingsadvies bij klachten in de zwangerschap

Bij misselijkheid
Soms helpen kleine, lichte maaltijden. Je merkt zelf welke voeding je het beste verdraagt. Het eten van gember kan helpen (4 keer per dag 250 mg).
Het is niet erg als je vanwege de misselijkheid een tijdje wat minder eet. Probeer wel voldoende te blijven drinken.

Bij maagzuur
Ook bij maagzuurklachten kan het helpen je eten over meerdere kleine maaltijden per dag te verdelen. Eet rustig en kauw goed. Sinaasappelsap, sterke kruiden, ui en vet kunnen de klachten verergeren.

Eet vanaf 2 uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer. Dat helpt om nachtelijk maagzuur of maagbranden te verminderen of te voorkómen.

Bij verstopping
Gebruik vezelrijke voedingsmiddelen, zoals volkorenbrood, volkoren graanproducten, aardappelen, groenten, fruit (vers of gedroogd), peulvruchten en noten.

Zorg daarnaast dat je ten minste 1,5 liter per dag drinkt en voldoende beweegt. Dat is goed voor de stoelgang.

De informatie over zwangerschap is gemaakt met de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Zwangerschap en kraamperiode.

 

 

Tags:

No Comments

There is no comment for this post

Leave a Reply