Loading...
Menu

Blog

gallery-3

Burn-out preventie op de werkvloer

Wat kun je doen om burn-outs in je bedrijf tegen te gaan? Investeer in burn-out preventie.

De ideale situatie in een werkomgeving is dat iedere collega lekker in z’n vel zit, goed kan presteren en met plezier zijn of haar werk uitvoert. Toch neemt het aantal burn-out gevallen bij medewerkers alleen maar toe. Wat kun je hieraan doen? Het antwoord ligt in signalen herkennen en preventie. In dit artikel bespreken we hoe.

Vragen over burn-out

HR-professionals en leidinggevenden besteden veel tijd en aandacht aan ziekteverzuim. Ziekteverzuim is goed meetbaar, en helaas ook merkbaar. Bij uitval door ziekte is er altijd wel effect op een collega, het team, de afdeling en wellicht ook op een leverancier, een afnemer en niet te vergeten de klant! Kortom: ziekteverzuim en dan met name langdurig verzuim zoals bij burn-out, is voor niemand gewenst.

Vaak zijn managers die een burn-out van een werknemer niet hebben zien aankomen heel verbaasd. Wellicht hadden wel wat kleine signalen die achteraf te verklaren waren gemerkt, maar een burn-out?

Veel werkgevers hebben daarom verschillende vragen als het gaat om burn-out, waaronder:

 • Hoe herken ik de signalen bij mijzelf?
 • Wat kan ik doen om vroegtijdig de signalen van een burn-out te herkennen
 • Hoe kan ik een werknemer van een burn-out beschermen?
 • Welke werknemer loopt meer kans op een burn-out?
 • Hoe vangen we het werk op als een werknemer uitvalt?
 • Hoe voorkom je langdurig verzuim?

Welke werknemers lopen meer risico’s op burn-out?

Burn-out kandidaten kenmerken zich door een grote drive om heel goed te zijn, in combinatie met sterke betrokkenheid en een groot loyaliteits- en verantwoordelijkheidsgevoel. Je hoort ze niet snel klagen. Als het even niet gaat, zullen ze een extra tandje bijzetten en niets laten merken. 

Dat juist waardevolle hard werkende medewerkers opbranden, is niet vreemd. Je denkt als leidinggevende dat juist de ‘krakende wagens’ om gaan vallen, maar plotseling is die stille, hardwerkende werknemer uitgevallen.

Kenmerken van een medewerker die een burn-out krijgt

De karaktertrekken van de mensen die sneller een burn-out oplopen zijn vooral:

 • Zeer betrokken
 • Harde werker
 • Sociaal
 • ‘Pleasend’
 • Doet graag iets extra’s
 • Aanpakker

Het is goed voor te stellen dat het extra zuur is dat juist deze medewerker uitvalt! Deze mensen gaan meestal door tot het bittere eind. Als er eenmaal (noodgedwongen) toegegeven wordt aan de fysieke klachten omdat het echt niet meer gaat, komt de spreekwoordelijke man met de hamer. In dat geval zie je de medewerker een lange tijd niet meer terug. Het hormonale systeem van het lichaam heeft de regie overgenomen om te gaan herstellen.

Hoe kun je een burn-out bij een werknemer voorkomen?

Als je weet de burn-out signalen te erkennen, de allerbelangrijkste stap is het onderwerp bespreekbaar maken. Vaak weet iemand van binnen best wel dat het allemaal niet zo lekker gaat, maar hardop uitspreken bevestigt datgene wat zo iemand helemaal niet wil: erkennen dat hij of zij overspannen is!

Vraag daarom naar de niet zichtbare signalen. Want wanneer het op de werkvloer zichtbaar wordt dat het niet goed gaat met iemand, dan gaat hier al een langere periode aan vooraf waarbij minder zichtbare signalen aanwezig zijn. Die signalen zijn nauwelijks merkbaar op de werkvloer.

Voorbeelden van niet zichtbare signalen:

 • slecht slaapen
 • zich zorgen maken, piekeren
 • geen tijd voor sporten en hobby’s
 • geen behoefte aan sociale contacten
 • lusteloosheid na een dag werken
 • geen zin in gezinsactiviteiten
 • huishoudelijke zaken of klussen blijven liggen

Houd er rekening mee dat een medewerker liever niet toegeeft dat hij niet optimaal functioneert.

Burn-outpreventie in de organisatie
In de praktijk is verzuimbeleid er vaak op gericht om het aantal ziekmeldingen en de duur van het verzuim te verminderen. Aandacht geven aan stressinterventie is onvermijdelijk. Aandacht geven aan stresspreventie binnen de organisatie en met alle medewerkers gezamenlijk het belang en de noodzaak erkennen is een must!

Burn-out is een groot probleem. Zo’n 2,7 miljoen werknemers werken onder hoge werkdruk, bijna 1 miljoen werknemers hebben last van burn-out klachten.

Zo verlaag je het burn-out risico binnen de organisatie:
* Vroegtijdig signaleren van symptomen is een hele goede eerste actie;
* Geef veel aandacht aan het bespreekbaar maken van ziekte, van gevoelens van werkdruk en disbalans tussen werk en privé;
* Stimuleer met elkaar en als organisatie het ‘feel good-gevoel’.

Burn-outpreventie
Het thema burn-out is zeer specifiek. We willen graag helpen bij burn-out preventie in ieders organisatie. We delen onze expertise graag. Ontdek onze vorm van preventie training die helpt om de organisatie burn-out veilig te maken.

Tags:

No Comments

There is no comment for this post

Leave a Reply