Psyche en gezondheid

'Mens sana in corpore sano'. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Hoe krijg je en houd je je geest gezond?

Hulp bij Psychische Problemen

De relatie tussen psyche en lichaam

De psyche en het lichaam zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend. De relatie tussen psyche en lichaam wordt daarom ook wel psychosomatisch genoemd. ‘Psycho’ betekent psyche of geest en gaat over gedachten, emoties en gedrag. ‘Soma’ is Grieks voor lichaam.

Iedereen krijgt in zijn leven te maken met stressvolle zaken. Denk aan: grote werkdruk, conflicten, emotionele problemen, verlies van dierbaren, relatieproblemen of trauma’s. Dit zijn allemaal voorbeelden van psychische problemen die kunnen zorgen voor lichamelijke klachten, zoals:

~ Je bent prikkelbaar of snel emotioneel
~ Je hebt moeite met concentreren
~ Je bent vermoeid
~ Je slaapt minder goed

Zoals je merkt, problemen van psychische aard kunnen een grote uitwerking hebben op het lichaam. Maar hoe kun je hiermee om gaan?

De balans terug brengen

De relatie tussen psyche en lichaam wordt bepaald door de balans tussen stress en rust, inspanning en herstel, hoe je omgaat met emoties en problemen. De emoties die wij ervaren worden opgeslagen in ons lichaam als we ze gewoon negeren.

Je lichaam trekt dan op een gegeven moment toch aan de bel, omdat je zelf niet naar de signalen van je lichaam wilt luisteren. De fysieke klachten zijn in dat geval dan een teken dat je te ver bent gegaan en je een stap terug moet nemen. Zo kan de balans zich weer herstellen. Ga bij jezelf dan ook na welke persoonlijke dingen op dit moment spelen. Door te luisteren naar je lichaam, kunnen de opgeslagen emoties toch een uitweg vinden.

Wanneer het je zelf niet lukt om de balans te herstellen, is het wel verstandig om hulp te zoeken. Het kan je helpen een workshop te volgen om de juiste aanpak te vinden.

WAARMEE KAN IK JE VAN DIENST ZIJN?

Meer informatie of een afspraak plannen? Neem contact op.