Natuurgeneeskunde en complementaire zorg

De term ‘orthomoleculair’ werd voor het eerst gebruikt door professor Linus Pauling in 1968. Orthos komt uit het Grieks en betekent ‘juist, recht of gezond’. ‘Orthomoleculair’ staat dus voor ‘de moleculen betreffende’.

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er dus naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken.

Voeding als gezonde basis

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Zo noemt Hippocrates (460-377 v Chr.) meerdere malen de geneeskrachtige werking van voeding en hanteert Maimonides (1135-1204) de stelling dat: ‘geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld’. Dit idee raakte op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog, de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werden. Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding als ondergeschikt ervaren.

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebrekziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik, dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebrekziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.

Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.

Niet alleen voeding

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk de nodige voedingsstoffen binnen te krijgen en de consumptie van mogelijk schadelijke stoffen te beperken. Helaas met onze moderne levenstijl is vaak bijna onmogelijk om alleen via de voeding de optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te nuttigen. Denk bij voorbeeld aan foliumzuur. Ook in de reguliere geneeskundigen het advies voor vrouwen die zwanger willen worden is om extra foliumzuur te nemen om de kans te verkleinen dat hun kind geboren gaat worden met een open ruggetje.

Zowel met het doel ziekten te voorkomen als met het doel ziekten te behandelen, kan het nodig zijn, naast een zo volwaardig mogelijke voeding, extra voedingsstoffen in de vorm van voedingssupplementen in te nemen. Voedingssupplementen zijn in feite tabletten of capsules die een hoog gehalte bevatten van stoffen die in geringere hoeveelheid ook in de voeding voorkomen. Dit kunnen zijn: vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen, maar ook minder bekende groepen van stoffen zoals bijvoorbeeld de bioflavonoïden.

(BronMBOG, Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde)

Voeding en orthomoleculaire voedingssupplementen kunnen prima gebruikt worden naast andere behandelingen zoals regulier geneeskundige of homeopathische middelen. Toch kunnen sommige orthomoleculaire middelen de werking van reguliere medicijnen beïnvloeden. Het is daarom van belang dat bij een consult beproken wordt welke middelen je gebruikt.

Behandeling

Als orthomoleculair therapeut zal ik jouwe lichamelijke klachten, maar ook vaak jouwe emotionele problemen, met je bespreken. Verder zal ik met je bespreken wat u aan voedingstoffen binnen krijgt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig zijn. Dit kan bijvoorbeeld “regulier” in bloed, speeksel, urine of feces gemeten worden. Waneer nodig er zijn ook andere ondezoek mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een DNA test, uitgebreid darm of ontlastingsonderzoek, etc. Deze complementaire mogelijkheden geven u een completer, integraal advies en behandeling. Echter deze complementaire behandeling en onderzoeken zullen apart op uw factuur vermeld staan, en waarbij een vergoeding mogelijk zou zijn via aanvullende verzekering, zijn deze onderzoeken altijd voor eigen rekening. Met alle verkregen gegevens zal er een behandelplan opgesteld en met je besproken worden.